Първа помощ при катастрофа

Първа помощ при катастрофа – какво да правим

Първа помощ при катастрофа – какво да правим докато дойде линейката? Пътнотранспортните произшествия създават са критична ситуация, в която бързата самообладана и адекватна реакция може да спаси човешки живот. Затова е важно, когато участвате в пътен инцидент или забележите такъв на пътя, когато все още липсват специализирани автомобили на местопроизшествието, да окажете необходимата помощ, според вашите възможности и подготовка.

Наш човешки дълг е да не бъдем безучастни, когато наистина има с какво да помогнем и с право законът ни задължава да имаме съответната реакция в такива ситуации, защото може именно тя да е от ключово значение за запазване на нечий живот. Затова тук ще ви дадем няколко препоръки в първата помощ при катастрофа, които да ви помогнат за сформиране на правилното поведение в такива критични моменти.

Принципни правила в първа помощ при катастрофа

Първото правило е, когато знаете локацията и сте запознати със състоянието на пострадалите, незабавно да позвъните на спешния телефон за оказване на специализирана помощ. Експертите най-добре ще се справят със ситуацията, но за целта е необходимо да им бъде известено, така че да достигнат до местопроизшествието и да окажат своята помощ на пострадалите възможно най-бързо.

Друго принципно правило е да съблюдавате за собствената си и общата безопасност. Пазете се от кабели и други опасни елементи, които могат да застрашат живота на минувачите. Движете се по най-безопасните части на пътя и ако имате възможност сигнализирайте на останалите водачи за произшествието. Не пренебрегвайте личната си безопасност – ако не можете да си я осигурите, е по-добре да изчакате настрани.

Важно е да останете възможно най-хладнокръвни и с рационално мислене – това е от ключово значение за овладяване на ситуацията, докато пристигне специализираната помощ.

Конкретни действия до пристигането на линейката на мястото на инцидента

Когато става въпрос за ПТП една от най-първите ви стъпки е необходимо да е насочена към установяването на налична опасност от възпламеняване и избухване на пожар. За да предотвратите този развой на събитията е необходимо да изключите двигателите на превозните средства, които са участвали в катастрофата. Това направете, само ако имате такава възможност и действията ви няма да застрашат безопасността на присъстващите.

Следващата важна стъпка е първо да се обадите на бърза помощ.

Що се отнася до оказване на първа помощ на участниците в инцидента, е необходимо първо да разберете в какво състояние е пострадалият. Проверете дали лицето е в съзнание – задайте му елементарни въпроси, на които може да отговори с 1 дума, с „да“ или „не“. Ако има предмет, забит в тялото му не се опитвайте да го извадите.

Погледнете дали няма кръв, изтичаща от ушите му, тъй като наличието на такава е индикация за счупване на врата – в този случай не се опитвайте да го преместите.

Необходимо е да изведете пострадалия от автомобила, само ако сигурността му е застрашена и той се намира в опасност. Ако лицето е контактно, не е притиснато и може лесно да бъде изведено от автомобила, може да пристъпите към неговото изваждане, стига обстоятелствата да показват, че това действие е безопасно за него.

След като го извадите се погрижете за безопасното му разполагане в конкретна позиция, съответна на състоянието му. Не извършвайте първа помощ на ранения, ако не сте уверени в правилността на действията, които планирате да предприемате.

Помагайте само тогава, когато сте сигурни, че действията ви няма да застрашат допълнително живота на пострадалите. В случай, че не знаете какво точно да направите е най-добре да не предприемате самоинициативни действия, които впоследствие може да се окажат неправилни, а да изчакате идването на линейка.

Вашият коментар