Топ 5 най-здравословни варианта за хляб за отслабване и контрол на кръвната захар

Топ 5 най-здравословни варианта за хляб за отслабване и контрол на кръвната захар

Хлябът е основна храна в много домакинства и е част от човешката диета от хиляди години. Въпреки това, не всеки хляб е създаден по един и същи начин и някои видове хляб могат да бъдат вредни за вашето здраве, ако се консумират в излишък. В тази статия ще разгледаме топ 5 на най-здравословните варианти за хляб за отслабване и контрол на кръвната захар.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб се прави от цели зърна, което означава, че триците, зародишът и ендоспермът са непокътнати. Това го прави по-здравословен вариант от белия хляб, който се прави от рафинирани зърна. Пълнозърнестият хляб е богат на фибри, които помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и ви кара да се чувствате сити за по-дълго време. Освен това съдържа важни хранителни вещества като желязо, цинк и витамини от група В. Пълнозърнести опции ще откриете в серията хляб Живена на Симид.

Топ 5 най-здравословни варианта за хляб за отслабване и контрол на кръвната захар - пълнозърнест

Хляб с кълнове

Хлябът с кълнове се прави от зърна, които са оставени да покълнат, преди да бъдат смлени на брашно. Този процес повишава хранителната стойност на хляба, като прави хранителните вещества по-бионалични. Хлябът с кълнове също е по-лесно смилаем от другите видове хляб, което го прави чудесен вариант за хора с храносмилателни проблеми.

Хляб с квас

Хлябът с квас се прави чрез естествен процес на ферментация, който произвежда млечна киселина. Този процес разгражда глутена в хляба, което го прави по-лесно смилаем. Хлябът с квас също има по-нисък гликемичен индекс от другите видове хляб, което означава, че причинява по-бавно покачване на нивата на кръвната захар.

Ръжен хляб

Ръженият хляб се прави от ръжено брашно, което е с високо съдържание на фибри и хранителни вещества като магнезий, фосфор и калий. Ръженият хляб също има по-нисък гликемичен индекс от пшеничния, което го прави по-добър вариант за контрол на кръвната захар. Ръженият хляб има различен вкус и плътна текстура, която се съчетава добре с пикантни гарнитури като сирене и пушена сьомга.

Топ 5 най-здравословни варианта за хляб за отслабване и контрол на кръвната захар - ръжен

Езекиел хляб

Хлябът Ezekiel се прави от покълнали пълнозърнести храни и бобови растения, включително пшеница, ечемик, леща и соя. Това го прави пълноценен източник на протеини, съдържащ всичките девет основни аминокиселини. Хлябът Ezekiel също е с ниско съдържание на глутен и има нисък гликемичен индекс, което го прави добър вариант за хора с чувствителност към глутен или проблеми с кръвната захар.