Санитарният фаянс - Статии.com

Какво представлява санитарният фаянс и къде се използва?

Санитарният фаянс е елемент, задължителен при обзавеждането на всяка една баня и тоалетна.

В страната и не само се предлага широка гама от разнообразни продукти санитарен фаянс, от редица производители.

Някои често предпочитани видове мивки са мивките тип купа, ъгловите мивки, цветните мивки – изработени от порцелан или стъкло, мивките за вграждане и мивки в или под плот.

Изборът на санитарен фаянс може да е свързан и с избора на подходяща тоалетна чиния като богатото разнообразие позволява да се избира измежду стотици традиционни или нестандартни чинии и моноблокове.

  • Едни от най-предпочитаните видове са конзолната тоалетна чиния, стояща чиния, конзолната тоалетна чиния с биде, стояща тоалетна чиния с биде, моноблок с биде или плавно падащ капак и ъглов моноблок.
  • Каква мивка и тоалетна чиния ще изберете зависи от изцяло от вашата баня, подредбата, наличното пространство и много други фактори, предимно свързани с разположение, цветове, дизайн и т.н.
  • По принцип, за производството на санитарен фаянс предназначен за баня се използва материал, който се нарича „санитарен порцелан”. Характерните му качества са стабилност при въздействието на киселини и активни химикали. За материала е характерна водонепропускливост, която предпазва да не се просмукват течности или да се развиват микроби. Обикновено санитарният фаянс предназначен за баня бива обработен и покрит с гланц, чиято цел е да увеличи допълнително устойчивостта на изделията. Използваният гланц може да бъде безцветен или цветен.
  • Що се отнася до закупуване на санитарен фаянс се предлагат единични продукти или цели комплекти, които обикновено са по-предпочитаният вариант. Съществуват множество налични дизайнерски колекции, които предлагат различна визия, конструкция, дизайн и функциониране.
  • Един стандартен санитарен фаянс комплект за баня включва тоалетна чиния и казанче, разполагащ с промивен механизъм, също така тоалетна седалка и монтажен комплект.
  • Изборът не на подобен комплект не трябва да се изразява само до визията и конструкцията. Има и други важни фактори. Например, при тоалетните казанчета е от значение ниското ниво на шум, която особеност е важна при поставяне в помещение, в непосредствена близост до офиси, хотели или заведения за хранене. Тоест, по-обществени места.
  • В днешно време, по-новите комплекти освен ниски нива на шум предлагат и много повече екстри, част от които свързани с антибактериални свойства на седалките, механизми за плавно спускане на седалката, на тоалетната чиния и още други неща. Това спомага за подобряване на комфорта и увеличава усещанията за качество и лукс.

Мивки за също са част от общата „дизайнерска картинка”. Ако искате сами да сглобите свой комплект санитарен фаянс трябва да потърсите визуални и технически съответствия между отделните елементи, за да получите добро решение за вашата баня.