Ключар - Статии.com

Как да сме сигурни, че у дома наистина е дошъл ключар?

Както за всяко друго нещо, когато се налага да допуснем в дома си непознат, и при необходимостта от услугите на ключар, трябва да спазваме някои условия, за да сме сигурни, че в действителност човека пред нас е такъв, за какъвто сме го извикали. Все пак от това зависи и нашата сигурност, а и на семейството ни, а има всякакви хора, които успешно могат да се представят за кого ли не.

  • От Националния съюз на ключарите съветват всички, на които се налага да опрат до услугите на ключар, да изискват преди започването на работа и дори влизането в обекта, помещението, жилището или офиса, картата на специалиста, който е дошъл за да извърши ключарска услуга. На тази карта трябва да има името на ключаря, който е дошъл при вас, а също така логото на Националния съюз на ключарите, номер и година на валидност. Последните могат да бъдат сравнени със списъка на Интернет- страницата на съюза.
  • Още по телефона, когато се уговаряте за свършването на дадена ключарска услуга, вие може да разберете дали сте попаднали на ключар професионалист или някой пореден шарлатанин. Например, един специалист никога не би определил точна цена на услугата, преди още да е видял каква е ключалката, какво точно трябва да се свърши по нея. В европейските държави, разрешителните на ключарите и фирмите за ключарски услуги се издават от полицията, но за жалост в България законодателството не изисква представянето на какъвто и да е документ от представилите се за ключари специалисти. Същевременно самите те не са задължени да изискват нотариален акт, или талон при оказано от тях съдействие за отключване на дом или автомобил.