Практична поддръжка на детски килим: Почистване, премахване на петна

Детските килими са жизнерадостен акцент в стаята на малчуганите, осигуряващ пространство за игри, учене и забавления. Те създават усещане за уют и топлина, но поради интензивното си използване се нуждаят от редовна и правилна поддръжка, за да запазят свежестта и добрия си вид. Чистият детски килим е гаранция и за здравословната среда, в която децата прекарват голяма част от времето си.

Почистване на килими от различните материали

Редовното почистване е задължителна част от грижата за всеки един килим. Ето няколко съвета в зависимост от вида на материала:

 • Вълнени килими: Деликатните вълнени изделия се нуждаят от нежна грижа. Редовното прахосмукиране е изключително важно за отстраняването на наслоения прах и предотвратяване на задържането на алергени във влакната. За по-дълбоко почистване може да използвате хладка вода и щадящ сапун, но се препоръчва избягването на пране в пералня.

 • Памучни килими: Памукът е издръжлива материя и често допуска пране в пералня. За да не се повредят цветовете и да се запази формата на изделието, най-добре е да използвате програма с ниски обороти, хладка вода и щадящи препарати.

 • Синтетични килими: Синтетиката е материал с ниска поддръжка, който е популярен избор за детски килими. Подобно на памука, тези изделия също могат да се перат в пералня на щадящ режим с хладка вода. По-голямата част от перилните препарати могат да се използват без проблем.

 • Килими от полипропилен – Един от най-често срещаните материали за детски килими. Полипропиленът е издръжлив, не избледнява лесно и се пере в пералня на щадящ режим. Добре е да избягвате белина и силни препарати.

Премахване на петна

Независимо колко сме предпазливи, появата на петна върху детския килим е почти неизбежна. Ето няколко съвета за справяне с най-често срещаните:

 • За петна от храна: Действайте възможно най-бързо и почистете засегнатото място с влажна кърпа. Използвайте разтвор от хладка вода и малко сода за хляб при по-упорити замърсявания.

 • За петна от напитки: Важно е да попиете излишната течност с чиста кърпа. Ако петното е останало, можете да използвате разтвор от хладка вода и няколко капки лимонов сок. Внимавайте, ако сокът е от тъмен, силно оцветен плод.

 • За петна от боички: Първо се опитайте да почистите петното с влажна кърпа. При необходимост можете да използвате разтвор от вода и малко спирт за по-засъхнали петна.

 • За петна от мастило: Попийте излишното мастило с чиста кърпа, след което можете да приложите разтвор от вода и оцет за премахване на остатъците от петното.

Понякога най-доброто решение е да смените стария килим.

Въпреки усилията, които полагаме да почистим детския килим, понякога петната са твърде трудни за премахване или той е претърпял износване, при което е време да помислим за нов. Ако почистването у дома или дори професионалните услуги не могат да възстановят добрия вид на килима, покупката на нов гарантира отново чиста и здравословна среда за игрите на детето. За тази цел, може да разгледате – детски килим на топ цени.

Важно

 • Винаги тествайте всеки почистващ препарат върху малко, незабележимо място от килима, за да сте сигурни, че няма да го повреди.
 • Избягвайте употребата на силни препарати като белина или ацетон, защото потенциално могат да увредят влакната.
 • Вместо да търкате върху петното, е по-добре да го попивате нежно. Така няма да разнесете замърсяването, а е по-щадящо за килима.
 • След всяко почистване, дори и само с вода, оставете килима да изсъхне напълно преди употреба. Това предотвратява създаването на среда за мухъл.

Вашият коментар