Zamunda - Статии.com

Български и световни торент тракери – Zamunda

Факт е, че преди време, когато полицията реши да се разправя с торент тракерите и да се опитва да ги затваря, собствениците им едва ли не станаха медийни звезди – Zamunda, Arena и много други.

Но мина известно време и редица проверки, и стана ясно, че това не може да се случи, позабравиха се и самите сайтове. Но има все още въпроси, които циркулират в общественото пространство.

Като въпрос номер едно си остава дали тракерите като Zamunda са легални със своето присъствие? За това еднозначен отговор все още няма. Поради причината, че няма ясно ограничено становище на европейския съюз. Истината е, че по цял свят постоянно се водят битки с торент тракерите, има и осъдени хора, но нещата са си все същите.

Като не се стига до генерални мерки за окончателно и безвъзвратно спиране на големите тракери.

Най-големият торент тракер в света – Pirate Bay на няколко пъти е бил глобяван, спиран за кратко, но колкото и рестрикции да е отнесъл, към днешна дата отново си е на линия.

  • Същото се бе случило и с нашенската Арена, но и тя изплува и си е още на мястото.
  • Поради проблемите с властите в нашата страна, стана ясно, че сървърите на zamunda и арена са извън границите й.
  • Друг въпрос, който занимава всички е, дали споделената информация се намира на самия сайт. Истината е, че между сайта и тракера има разлика. Първото, което е тракера не е сайт, и сайтът не е тракер. Самият тракер представлява специален сървър, на който се съхраняват всички торент-файлове на цялата система. Основното му предназначение е да получава, обработва и предава данните, които използват клиентите, за да осъществят достъп до информацията, както и за самият обмен между потребителите.

Някои сайтове не разполагат със собствен тракер, а вземат информацията от друг такъв – Zamunda, Арена и др. Поради това те носят и по-малка легална отговорност и при тях няма нужда да се прави регистрация, за да се стигне до някоя информация. И пак, заради липсата на регистрация, файловете им се появяват и по търсачките като Гугъл, поради което печелят солидно количество трафик.