Животът край океана помага при ХОББ

Известно е, че океанският въздух е силно лекарство. Той се използва за лечение на различни заболявания, включително белодробни болести. В продължение на 200 години хората са използвали океанския въздух като лек за дихателни проблеми. Някои дори са практикували солни бани като средство за лечение на белодробни заболявания.

Упражнения

здравни новиниУпражненията в океана имат редица предимства, включително подобряване на дишането и облекчаване на симптомите на ХОББ.

То също така засилва кръвообращението и укрепва ръцете. Пациентите с ХОББ могат да опитат и водна аеробика, която увеличава сърдечната честота и укрепва диафрагмата. Танцуването на стол също е чудесна форма на упражнения, тъй като при него се натоварва горната част на тялото, докато човек остава седнал.

Можете също така да правите упражнения у дома, като използвате видеоклипове с включени упражнения. Те са лесно достъпни онлайн и са отлична алтернатива за хора с ХОББ, които не могат да излизат от дома си или имат натоварен график. Много хора с ХОББ се чувстват изолирани от социални ситуации, но поддържането на активността е важно, за да се подобри тяхното психическо и емоционално състояние.

Физическа активност

Физическата активност може да помогне на пациентите с ХОББ да останат здрави, като укрепва мускулите и увеличава сърдечната честота.  В съчеатние с дихателни упражнения, които помагат за укрепване на диафрагмата и намаляване на задуха и замайването. Танцуването на стол също е добра форма на упражнения за страдащите от ХОББ, тъй като можете да седите и да използвате мускулите на горната част на тялото си.

В проучването са включени участници, които са носили устройства за проследяване на активността в продължение на една седмица, за да се определят нивата на физическата им активност.

Участниците са били на средна възраст 69 години и 85 % от тях са били мъже. Повечето от пациентите са имали лека или умерена форма на ХОББ. Около една трета от тях са имали много тежка форма на ХОББ.

По-ниски височини

По-ниската надморска височина може да помогне на хората с ХОББ да дишат по-лесно. Това е така, защото по-високите надморски височини са по-тежки за дихателната система и могат да засегнат сърцето и бъбреците. Хората с ХОББ трябва да бъдат предпазливи, когато пътуват на голяма надморска височина, и да вземат допълнителни предпазни мерки. Например високопланинската среда може да доведе до хипоксия, която представлява ниско насищане на кръвта с кислород, при хора с ХОББ.

Не е лесно да се открие хипоксия в разредения въздух, затова трябва да се консултирате с лекар относно внасянето на кислород. Освен че влошава симптомите на ХОББ, височинната среда може да причини и други здравословни проблеми, като например белодробен оток на голяма надморска височина (ОВПВ). Наред с другите симптоми, това състояние кара организма да задържа по-малко кислород. Височинната болест може също така да доведе до сърцебиене и да влоши симптомите на ХОББ.

Замърсяване на въздуха

Замърсяването на въздуха е свързано с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Излагането на замърсители на въздуха увеличава риска от развитие на ХОББ. Хроничното излагане на замърсители може да влоши симптомите на ХОББ и да увеличи броя на пристъпите на ХОББ. В допълнение към замърсяването на въздуха на открито, замърсяването на въздуха в помещенията може да влоши симптомите на ХОББ и да направи състоянието по-трудно за лечение.

Въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето не е напълно изяснено. Въпреки че много проучвания показват връзка между замърсяването на въздуха и риска от ХОББ, няма категорични доказателства, че то причинява заболяването. Изследователите все още се опитват да установят кои видове замърсяване на въздуха са свързани със заболяването.