Архитектурата - Статии.com

Архитектурата като част от всеки от нас

Архитектурата е изкуството на проектиране и изграждане на сгради и други структури.

Архитектурата е толкова стара, колкото човешката история, защото това е една от основните нужди на човешкото същество. Архитектурата символизира историята, културата, технологията и традициите на нацията. В праисторическо време, хората са живяли в пещери, но с течение на тенденциите във времето това се е променило. Както е казано – “ необходимостта е майка на изобретението „, така човешките същества са започнали да правят къщи, изградени от камъни, за да се предпазват от екстремни климатични условия, а също и от диви животни. Иновациите и новите тенденции са надделяли и човешките същества са започнали да правят къщи от кал, а след това те започнали да пекат тези тухли за да ги направят много по-силни, за да са издръжливи на природните бедствия.

  • До сега много от художниците и великите философи са дефинирали архитектурата, но тя няма едно единствено определение. Това е изкуството, което директно се докосва до всички човешки същества, защото един човек, дали богат или беден, висок или нисък или живеещ във всяка част на света, трябва да се докосне до архитектурата в даден период от живота си. Според  Джон Ръстин това е изкуството за всички, което трябва да бъде научено от всички, защото всички са свързани с него. То се влияе от климата, културата, технологиите и нуждите на обществото. Архитектурата на една нация силно изобразява вкуса на хората. Архитектурата също се счита като замръзнало музикално произведение. Сър Хенри Уотсън казва, че архитектурата е стока за широко потребление, устойчивост и наслада за окото.
  • Гръцката архитектура се счита за най-древната и оцеляла дълго във времето. Познати са ни някои световно известни сдания, като Пантенона на Атина. Това също се смята за едно от чудесата на света. Гърците най-вече използвали каменни резби, а философията зад цялата им архитектура е да се създадат места за поклонение. Древна архитектура предимно включва каменна резба, дърворезба и повечето от строителните работи се извършвали от човешка ръка, които са направени толкова уникално. Повечето от сградите са симетрични, където може да се види повторение на дизайна на елементите. По същия начин римска, готическа, египетска и индийска архитектура са елегантен пример за старинна архитектура. Те ни разказват за културата и традициите на тези цивилизации. Изглежда, че много упоритата работа е била упражнявана за изграждането на тези сгради. Материалите, използвани в тези сгради са предимно естествени като камък, мрамор, пясък, дърво и др. Доста от съвременните архитекти в София и като цяло в България използват елементи от древните архитектури за своите проекти.

В заключение, архитектурата за добро или лошо има голямо влияние върху живота ни. Тя е символ на силата и напредъка на нациятата, но архитектурата трябва да е естетична и благоприятна за околната среда, за да спасим нашата планета Земя. Много тенденции са вече минало и мнозина ще се появят, но единствената цел е да се осигури подслон за човешките същества.

Вашият коментар