Бойлери онлайн на ниски цени

Бойлери за малки пространства – полезни ли са

За много домакинства и бизнеси в България, една от най-важните теми засягащи комфорта на потребление на което и да е помещение е наличието на топла вода. Тази тема от голяма значение, особено когато пространството в банята е малко и днес ще обсъдим дали е добра идея да вземем от малките бойлери за монтаж в ограничени пространства.

Ето какво експертите мислят

Има причина в индустрията с отоплението да има налични няколко различни вида бойлери – някои са пригодени за по-голямо потребление, а други за по-малко потребление. Причината се крие в нуждите на клиента и ограниченията в пространството – не всички бани са създадени еднакви и не всички имат нужда от топла вода 24/7.

Защо са добра инвестиция

Причината толкова много хора да избират малките бойлери, е понеже реално нямат нужда от толкова много топла вода. Въпреки,че цените на добрите бойлери вече не са толкова високи колкото бяха преди 10 години, повечето хора все пак се съобразяват с бюджета си.

Малките бойлери доставят топла вода при нужда, без реално да изискват толкова електроенергия и без да заемат толкова пространство. Освен ако не става дума за единствената баня във фамилна къща с много живущи, то тогава няма смисъл от онези огромно, грамадни бойлери – малък от 120 литра е напълно достатъчно.

Друг важен аспект е консумацията на електроенергия. При нагряване на водата, повечето бойлери все още разчитат на нагревателен елемент и циркулация на водата в тръбна намотка – нагряването консумира енергия, която понякога може да ни изненада в своето количество.

Колкото по-малък е бойлера, толкова по-малко вода може да събере и следователно по-малко харчи. Разбира се, харченето на електроенергия може да се ограничи при големите бойлери с умни системи за дистанционно контролиране, но те струват повече, а не всеки може да си го позволи.

Кога централно парно е по-добра идея

От другата страна на спектъра на отоплението и затоплянето на водата стои централното парно. Не е нужно да живеете в град с ТЕЦ, за да имате централно парно в дома си – можете да го изградите, като освен топла вода за душа, това парно предоставя и доста друга функционалност.

Разбира се, за тази функционалност вие заплащате предварително, но намесата ви от там нататък е по-малко, в зависимост от вида на парното и използваните начини за затопляне на водата. Централното парни има значително по-голям капацитет от бойлерите, харчат по-малко ток, и освен топла вода за банята, топлят и дома.

Разликата между двата избора е огромна, но е и доста основна – ако искате топла вода за вилата, в която рядко отивате, за горната баня или за кухнята – то тогава малките бойлери от Praktis.bg са за вас. Ако често имате нужда от топла вода и не ви се чака, то парното може и да е по-добър вариант.