Как да накарам детето ми да си учи уроците - Статии.com

Как да накарам детето ми да си учи уроците

Как да накарам детето ми да си учи уроците?

Много родители си задават този въпрос, защото много родители се сблъскват с точно този проблем рано или късно. Важно е да знаете, че към детето не бива да се подхожда със стрес и заплахи. Стресът блокира паметта, а заплахите убиват желанието. Но какво да правим тогава?

Някои родители действат с подхода за всяка шестица пари или нова материална придобивка. Това обаче обвързва паметта и възприятията на детето, че всичко което направи трябва да му се дава нещо и по този начин става твърде обвързано с материалното.

Един от най-разпространените методи за обучение на деца в Европа се нарича сугестопедия. Това е наука, която изучава емоционалната обвързаност на паметта и някаква информация. Учените са забелязали, че когато имаме лоша емоция, която ни носи негативни спомени мозъкът ни изтласква всякаква информация свързана с даденото събитие дълбоко в подсъзнанието. Това се нарича подтискане на спомени.

За всяко нещо обаче важи и обратната логика, за това също. Учените са забелязали също така, че паметта е много по-силна и трайна, когато изпитваме приятни емоции. Тоест от това следва, че ако обвържем изучаването на някаква информация с приятна емоция ние ще запомним информацията трайно и лесно, без стрес и напрежение. Следващия път, когато детето ви изкара ниска оценка опитайте се да му изложите нужната информация по позитивен начин.