Годежни пръстени - Статии.com

Годежни пръстени – традиция, оцеляла във времето

Много традиции са оцелели през различните епохи, но се срещат в различни по бит и култура народи. Такава традиция е подаряването на годежен пръстен. Първите данни за годежни пръстени датират още от древността. Този обичай се среща в Древен Египет, в Древен Рим, пренесъл се е в Европа през Средновековието. В различните епохи, са се носели годежни пръстени от различен материал, като най-древните са били от дърво, кожа или коноп. По-късно, заможните мъже са започнали да подаряват златни годежни пръстени. От какъвто и да е материал, годежните пръстени символизират любовта и взаимната обвързаност между двамата влюбени. Кръглата форма на пръстена символизира безкрайната любов между годениците.

В някои страни се счита, че мъжете трябва да подаряват скъпи годежни пръстени.

Но в повечето страни това е отживелица. Живеем в практично и забързано време и годежните пръстени трябва да са удобни за носене. Повечето жени предпочитат да носят годежния пръстен както преди сватбата, така и след нея. За това при избора на годежен пръстен, трябва да се има пред вид това, че ще се носи заедно с халката.

Ако жената приеме годежен пръстен от любимия си, тя дава съгласието си да живее с него и да встъпи в брак. Ако жената реши да развали годежа, традицията повелява да върне годежния пръстен на годеника си. Ако годежа е развален по вина на мъжа, то жената има право да задържи годежния пръстен.

Традицията повелява годежният пръстен да е от злато, украсен с диамант или друг скъпоценен камък.

  • В наши дни се използват и други метали, както и други камъни или кристали. Разбира се, повечето жени мечтаят да получат златни годежни пръстени с диаманти.
  • Ако искате да изберете подходящ годежен пръстен за вашата любима жена, най-добре е да посетите бижутерийния магазин на Сомаха. Там ще ви предложат да разгледате богат каталог от готови годежни пръстени. Можете също така да поръчате годежен пръстен по ваш модел. Майсторите бижутери ще изработят перфектно годежния пръстен. Ателието предлага и лазерно гравиране. Можете да поръчате специално послание до вашата любима, което да гравират на годежния пръстен, за да бъде уникален.

Вашият коментар