Как да открием навреме хроничното бъбречно заболяване

Ранното откриване на хронично бъбречно заболяване е важно, защото ви позволява да живеете по-дълъг и по-здравословен живот. Има различни тестове и лекарства, които могат да ви помогнат да диагностицирате и лекувате състоянието в ранните етапи, както и да намалите риска от развитие на по-сериозни заболявания.

За повече информация, може да разгледате – видео как да открием ХБЗ рано от проф. Робева

Високо кръвно налягане

Независимо дали сте диагностицирани с бъбречно заболяване или сте изложени на риск, има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите влошаването му. Контролирането на кръвното налягане, може да помогне за забавяне на увреждането.

Лекарствата също помагат за забавяне на прогресията на бъбречното заболяване. Те включват инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE инхибитори), които пречат на тялото ви да произвежда ангиотензин. Друг вариант са бета-блокерите, които могат да блокират определени хормони, които повишават кръвното налягане.

Когато бъбреците ви се повредят, те не са в състояние да филтрират и отстраняват отпадъците от кръвта ви. Това може да доведе до белези на тъканта.

Суха и сърбяща кожа

Страдащите от хронично бъбречно заболяване може да установят, че тяхната суха и сърбяща кожа е свързана със състоянието. Този тип сърбеж по кожата, е известен като уремичен пруритус.

Натрупването на отпадъци и токсини в бъбреците, може да причини сърбеж. Това може да доведе до обриви и подутини по кожата. Сърбежът обикновено е по-лош, когато бъбреците не работят правилно. Той може да бъде причинен и от високи нива на урея в кръвта.

Повишен риск от сърдечно-съдови заболявания

Няколко проучвания са установили, че хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) повишава риска от сърдечно-съдови събития, включително хоспитализация и коронарна болест на сърцето. Връзката между ХБН и сърдечносъдовите резултати, не е просто еднократно събитие, а по-скоро продължаващ процес, който допринася за развитието и прогресията на бъбречната недостатъчност.

Коефициентът на риск от сърдечно-съдови инциденти при лица с хронично бъбречно заболяване е по-висок, отколкото при хора без ХБЗ. В допълнение, пациентите с ХБЗ са имали значително по-висок риск от големи сърдечно-съдови събития, като инсулт, отколкото пациентите без ХБН. В сравнение със здрави възрастни, тези със заболяването, имат коефициент на риск от коронарна болест на сърцето, който е 1,1 пъти по-висок.

Диализа при ХБН

Сред пациентите с хронично бъбречно заболяване, много ранното започване на диализа е свързано с намаляване на риска от смъртност, особено при диабет и исхемична болест на сърцето. Въпреки това, няма консенсус кога да започне диализа. Това се дължи на липсата на доказателства, променливостта в практиката и необходимостта да се вземат предвид индивидуалните нужди. Освен това има, системно несъответствие в медицинските грижи, което може да повлияе на диагнозата и лечението.

За да се определи кои критерии са най-подходящи за последващ резултат, са необходими обсервационни проучвания. Рандомизирано проучване с няколко групи е най-подходящият тип изследване на този проблем. В идеалния случай, е необходим голям размер на извадката, което е трудно постижимо.