Как ескимосите поддържат краката си топли?

Поддържането на краката топли в снега може да бъде трудна задача, особено когато навън е мразовито. Ескимосите, подобно на другите индианци, имат много начини да си помогнат да останат топли. Сред тях са Mukluks, Drysuits и кожа от мечка или карибу.

Муклукс

Първоначално проектирани от инуити и юпик народи от Арктика, муклуките поддържат краката на ескимосите топли и защитени. Това са меки ботуши, които имат два слоя плат: вълнена подплата и водоустойчив външен слой от тюленова кожа. Те се използват както от инуити, така и от неинуити.

Традиционните инуитски муклуки са изработени от тюленова кожа, докато съвременните муклуки са направени от кожа на лос, карибу, северен елен или друго животно. Тези естествени изолационни материали позволяват гъвкавост, отвеждат потта и предотвратяват измръзване.

Тези обувки могат да се използват за лов, риболов и събирателски експедиции. По време на Втората световна война, войниците носели муклуки, за да предпазят краката си от студа. Те са популярни и сред знаменитостите.

Редица инуитски занаятчии учат младежи да правят муклуки. Днес тези ботуши са популярни и могат да бъдат намерени в много различни стилове. Дизайните варират в зависимост от региона. Някои са украсени с мъниста и пискюли. Други муклуки са прости и завързани около горната част на ботуша, за да го втвърдят.

Вероятно това всичко звучи странно и нетипично, но за разлика от едни модерни дамски боти естествена кожа, която всяка жена би искала да притежава, за тях е по-важна практичността. Разбира се, подобен стилен чиф дамски обувки, биха били особено привлекателни за стилните дами, но за ескимосите не биха представлявали съблазън.

Кожа от мечка или карибу

Традиционно ескимосите и инуитите разчитат на кожата на карибу, за да поддържат краката си топли. Кожата е мека и лека, а козината осигурява отлична изолация. Освен това е издръжлив и водоотблъскващ. Използва се в различни облекла.

Кожата е чудесен изолатор поради кухата структура. Космите около мъртвите въздушни пространства са подредени в мрежест модел. Кухите косми улавят въздуха вътре, което го прави по-топъл.

Космите също така осигуряват джоб с въздух, който може да се нагрее от телесната температура. Това е важна характеристика през арктическата зима. През лятото черният дроб на карибу се използвал като стръв за капани за риба.

Сухи обувки

Поддържането на краката на ескимосите топли е нещо, за което повечето хора не мислят, когато носят сухи обувки. Но факт е, че те са предназначени да ви стоплят, като същевременно поддържат тялото сухо.

Известно е, че инуитите използват система от слоеве, за да поддържат краката си топли. Ботушите им обикновено съдържат тюленова кожа и животинска козина за изолация. Тревата също е чудесен изолатор.

Сухите обувки са от две части е водоустойчива основа с прикрепени гумени чорапи от латекс. Добви са за морски каяк и може да се свалят при слизане.

Сухият костюм от една част е малко по-труден за обличане. Може да има отделен цип в чатала. Някои модели имат релефен цип за удобство.

Ако искате да се сдобиете със свой собствен чифт топли обувки, може да разгледате онлайн магазина на Обувки Зебра. В него ще откриете различни интересни и практични модели, за всеки вкус.