Траурна агенция в София

Ковчези – от какво се правят и какви са цените

Ако наскоро сте губили близък човек, вероятно вече имате наблюдения за това, че цените варират в изключително широки граници. Може би си задавате въпроса кое влияе толкова много на цената, а причината се корени основно в това, че всеки един ковчег се изработва от различни материали.

Какви материали се използват за изработката

Ковчезите най-често биват изработени от няколко конкретни типа материали, които винаги имат дървена база, но това съвсем не ги прави еднакви по отношение на здравината и качеството. От там и цените варират в широк диапазон. Материалите са както следва:

  • Пресован картон;
  • ПДЧ (плоча от дървесни частици);
  • MDF (Medium Density Fiberboard);
  • Масивно дърво.

Какви характеристики имат различните материали

Различните видове ковчези могат да покрият различни критерии, както по отношение на здравината, така и що се отнася до външния вид и естетическата страна на нещата. Това означава, че няма как да имаме сходни очаквания ако сме платили неколкократно по-малко.

Пресован картон

Ковчезите от пресован картон са най-ниски като качество и цена., Те играят съвсем символична роля и са устроени просто да пренесат тялото до гроба, където да се положи то. Пресованият картон гние изключително бързо и съвсем скоро от него не остава и следа. Това решение винаги се предлага на много по-ниска цена и е удачен вариант за хора, които не разполагат с твърде големи финансови възможности.

ПДЧ или плоча от дървени частици

Този материал ни заобикаля от всички страни в ежедневието и предлага средно ниво на здравина и издръжливост. От него се правят не само ковчезите, но в повечето случаи и шкафове, бюра, маси, плотове и други подобни.

Този вид материал притежава доста по-добри характеристики от пресования картон, а освен това може да се предложи и повече естетика по време на самия ритуал.

MDF или Medium Density Fiberboard

Този вариант в известна степен превъзхожда ПДЧ изработените ковчези и се счита за едно от най-устойчивите решение. Изработеният по този начин ковчег може да се запази дълго време след като човекът е погребан. Този вид материал дори и външно напомня в доста голяма степен на истинското дърво.

Масивно дърво

Кoвчезите от масивно дърво са изключително скъпи като цена и те неизменно превъзхождат по отношение на здравината и устойчивостта всички други решения, които можете да видите на пазара.

Траурна агенция в София
Църковен ритуал при погребение https://omegafuneral.com/

Масивното дърво има редица предимства като материал и по отношение на естетическата страна, тъй като създава изключително усещане за естетика. Разбира се, тва не е от толкова голямо значение, тъй като ковчегът се вижда единствено при самата церемония, след което човекът се погребва.

Какъвто и ковчег да търсите, съветваме ви да погледнете моделите в онлайн погребалния сайт Omegafuneral.com, тъй като се славят с богат избор на страхотни ниски цени.