Лечение на гранулом

Лечение на гранулом – какви варианти съществуват

Ако някога появата зъбен гранулом се е съпътствала винаги с вадене на зъб, в наши дни има много варианти, с които това да се избегне. Съществуват различни видове ендодонтско лечение, а хирургичните методи са крайна мярка.

Лечение на гранулом без операция

Повечето видове гранулом могат да се повлияят доста добре от стандартно лечение. Зъбът се отваря, кореновите канали се почистват, инфекцията се овладява и всичко това става в рамките на до три посещения.

След това зъбът се запечатва с пломба и може да се постави коронка. Понякога, обаче, това стандартно лечение не дава резултат и се налага извършване на хирургично лечение на гранулом с микроскоп (вижте в Lechenie.bg).

Видове хирургично лечение на гранулом

Има два основни вида хирургично лечение на гранулом, които са доста различни един от друг. При единият вид зъбът се запазва, а при другият – не. Разбира се, стоматолозите като цяло избягват да прибягват до хирургична намеса.

Ако това все пак се наложи, те винаги ще предпочетат този вариант, който е най-щадящ за пациента. В случая, това е вариантът, в който човекът ще запази своя зъб.

Хирургично премахване на корен

По-щадящият вариант е този, в който пациентът ще запази зъба си. Това става, когато всички други форми на неоперативно лечение са изчерпани, но зъболекарят все още смята, че има потенциал засегнатият зъб да се запази.

В този вариант се прави малък разрез на венеца, през който се отрязва върха на проблемния корен. Това по правило би трябвало да постави край на инфекцията. Скоро след това зъбът ще може отново да се ползва по предназначение.

В този случай обикновено първо е проведено консервативно лечение с почистване на корените. Не е нужно да добавяме и това, че интервенцията се извършва под местна анестезия.

Екстракция на зъб

Другият вариант се счита за най-крайната възможна мярка, която се налага, ако зъболекарят не може да направи нищо повече за да спаси зъба. Също така, този вариант понякога се използва и за зъби, от които не е останало почти нищо.

За процедурата се използва упойка, като всичко преминава отново в рамките на едно единствено посещение на ендодонтския кабинет. Процедурата е вариант, при който може да се излекува и най-упоритата инфекция, причинена от зъбен гранулом.