Маточни фиброиди - Статии.com

Лечение на маточни фиброиди – Статии.com

Маточни фиброиди (синоними: миома, фиброиди)

– доброкачествен тумор характеризиращ се с това, че се състой от мускулите и съединителната тъкан, която е с локализацията на матката. Появата на миома е поради хормонални промени в тялото на жената (поради свръхпроизводството на естроген). При миома често се прилага лечение чрез хомеопатия. Миома според статистиката се намира в всеки четири жени в репродуктивна възраст. Туморът може да има различно място и се появява в тялото на матката или шийката на матката, то може да се постави в дебелината на миометриума (интрамурални възли) под серозна мембрана (интрамурални възли) и по лигавицата на матката (субмукозни възли). Миомата може да достигне огромни размери.

Етиология и патогенеза

Появата на маточни фиброиди поради повишената естрогенна активност в женско тяло в комбинация с генетично предразположение. Честотата на заболяванията също са засегнати: чести инфекции на гениталния тракт, аборти, късно раждане, неправилен секс, екстрагенитална патология (метаболитна, сърдечна патология, и т.н.). Патогенезата на заболяването е: хиперсекреция на фоликулостимулиращ хормон и лутеинизиращ хормон, спад на секреция. Този дисбаланс влияе неблагоприятно върху системата на хипоталамо-хипофизната жлеза.

Клиника

Основната проява на миома на матката са: менструални нарушения и кървене (менорагия), който могат да носят оскъден характер (за малки по размер тумори) и да бъдат в изобилие (ако са големи единици). Тежка менорагия може да предизвика анемия. Също така, миома може да бъде придружена от коремна болка (рязане, спазми), който често се появяват по време на менструация, но могат да се наблюдават в междуменструален период. За по-големи количества от тумор на дебелото черво може да се повреди (запек) и пикочния мехур (нарушение на уринирането). Миома може да доведе до женско безплодие.