Наемане на автомобил - Статии.com

Какво не бива да правим при наемане на автомобил?

Какво не бива да правим при наемане на автомобил?

Наемането на автомобил е като занаят. Когато се научите как да го правите правилно, то може да бъде много лесно и рутинно занимание. Когато обаче се стигне до там, че да наемате кола за първи път, обикновено вероятността да се подведете и да похарчите куп излишни средства е значителна.

За да сме ви поне малко полезни, бихме искали да ви представим три важни момента в рент-а-кар. Ако обърнете внимание на тях, вие ще се възползвате от не по-малко качествена услуга, за която обаче ще платите завидно по-ниска цена. Ето за какво иде реч:

Не отпътувайте преди да инспектирате автомобила…

Много важен момент при наемането на кола е да проверите в какво състояние приемате вашия автомобил. Никога не бива просто да скачате в колата и да потегляте. Най-рисковано е положението когато пристигате след дълъг полет със самолет и когато сте твърде изтощени и изморени за да оглеждате возилото внимателно.

Дори и тогава обаче трябва да сте много бдителни и да проверите автомобила за наличие на малки и големи повреди, както вътре в самата кола, така и от вън. Огледайте внимателно всичко, като отделите специално внимание на състоянието на огледалата, а също така и за евентуални драскотини и охлузвания.

Това което може на момента да ви се стори проява на лошо възпитание от ваша страна, би могло евентуално в бъдеще да ви спести излишни разходи. Не е изключено да пропуснете някоя дребна повреда, която преди това и в рент-а-кар офиса не са забелязали и в последствие нищо чудно да се наложи вие да платите за щетата, която друг е причинил.

Ето защо преди да наемете колата окончателно огледайте всичко от вън, а след това и от вътре. Чак тогава можете да седнете спокойно зад волана и да потеглите. Изводът тук е, че каквото и да правите не бива да се предоверявате.

Не бива да пресичате границата…

Наемайки автомобил в дадена страна, вие имате право и разрешение да го карате само в границите на страната. Ако имате въпроси в това отношение задължително попитайте и задайте всичките си въпроси към съответната рент-а-кар агенция. Повечето агенции не позволяват автомобилите им да бъдат шофирани извън държавните граници, освен ако това не е специално договорено и уточнено.

Не плащайте да допълнителни екстри, от които не се нуждаете…

  • Когато наемате автомобил непременно обърнете специално внимание на това какво влиза в цената. Ако договаряте наемането по телефона или по интернет попитайте служителите какво се включва в парите, които плащате. Ако ви кажат, че в цената влиза нещо, от което вие не се нуждаете, то не се притеснявайте да откажете тази услуга.
  • Ако наемате колата на място в избрана от вас агенция, най-добре оглеждайки току що наетия автомобил преценете дали вътре няма нещо, което да ви се струва излишно. Често ще чуете пример с детските столчета, които много автомобили притежават като допълнително оборудване.
  • Разбира се, това е чудесно, но не така стоят нещата когато трябва да платите за екстрата, а всъщност тя не ви е необходима. Ето защо, отново повтаряме, бъдете внимателни, бдителни и не плащайте за излишни екстри, а само за нещата, от които наистина се нуждаете. Всичко останало, без никакво неудобство, можете да помолите да бъде изключено ако е възможно от услугата, за която плащате.