Прави го като шеф Манчев - Статии.com

Прави го като шеф Манчев

Прави го като шеф Манчев

Ако Вие сте готвач в действие, който кипи в професията си и иска да подобри процесите на работата си в кухнята. Ако искате да умножите печалбите с храната, която готвите, е добре да получите няколко допълнителни идеи как се организира кухнята и се задвижва цялостната система на приготвяне на храната в търговски условия.

Ето няколко опорни пункта за това как всеки готвач може да стане много по-опитен в прилагането на „тайната на кухненския бизнес“:

  1. Подобряване на системата за доставки.

Уверете се, че поръчките се правят посредством компютърна система, или със система от листчета и фактури, а не на мазни тетрадки или отпадъчна хартия. Изгответе система за редовни поръчки на суровини през 3-4 дни за да отпадне излишно пресмятане на количества и осигурете по-големи периоди, ако доставките идват от разстояние. Редовно проверявайте доставката на поръчки по фактурите, така че всички служители да знаят, че сте наясно с нивата на запасите от суровини.

  1. Подобрете системата за съхранение на храни и напитки.

Отнасяйте към този въпрос се със същата грижа както и за алкохола. Набавете си кантар за тежки товари за проверка на теглото на доставените артикули. Инсталирайте ключалки на складовите помещения и етикетирайте рафтовете. Доставчиците винаги бързат много, но им наложете правила за подписване и срокове за доставка и по този начин контролирайте фактурите. Добре е да имате достатъчно място за студено съхранение, така че складът да е подреден, и да няма открадната или повредена стока.

Системите за безопасност на храните вече са с висок приоритет в повечето области: това ви дава още един начин да се подобрите. Взимайте участие в допълнителни курсове за обучение и в практически курсове. Това дава чувството на по-възрастните готвачи, че не са пренебрегнати – те работят по-добре заедно и подобряват Вашата кухня за да отговарят на съвременните изисквания.

  1. Правете актуализация на цени на стока, консумативи и доставки всяка седмица. В днешни дни темповете на промяна в ценообразуването са тревожни, и следенето им отнема време. Където е възможно би трябвало главният готвач да променя цените на ястията според съставките и рецептата. Добра идея е понякога главният готвач да въвежда фактурите в разходната система, защото така е наясно с промяната в цените на стоката и може да реагира адекватно при подготовката и ценообразуването на менюто.
  2. Организация на работния поток. Наблюдението може да ви покаже дали служителите работят ефективно, или дали оборудването трябва да бъде пренаредено. Гледайте хората си как работят когато са най-заети и се доверете на инстинктите си. Просто защото хората са работили там дълго време, не означава, че те вземат най-краткия път между А и Б и свършват работата бързо и ефективно.

За още полезни идеи посетете нашите курсове за готвачи в Бургас, Варна, и София.

Вашият коментар