Паркети от Бук - Статии.com

Паркети от Бук – Статии.com

Да имаш паркет у дома е най-правилното решение за всеки,

който иска да направи от дома си едно неповторимо и уникално кътче, запазило оригиналността и неповторимостта си, домашният уют и топлина. Да, модерните настилки като теракот и ламинат са практични и лесно се чистят, евтини са в сравнение с различните паркети и са много икономични, но въпреки това една добра изолация на пода, и възможност децата ви да си лежат спокойно по него, даже и през студената зима, може да ви даде само паркет.

  • От всички дървесини, които се използват по българските магазини за направата на паркети и мебели, буковата е с най-голямо разпространение. Освен високите си качества, тя е и най-достъпна от финансова гледна точка. На външен вид, буковата дървесина има червеникаво-бял цвят. Когато искате да разберете дали буковата дървесина, от която е направен даден шкаф, гардероб или паркет е здрава, вижте дали се забелязват следи от ядро. Ако има такова, тогава това е ниско качество дървесина, защото истински здравата букова дървесина няма ядро.
  • За жалост в сурово състояние, дървесината от бук има високо съдържание на протоплазма и клетъчен сок, които са причини за нейното дълголетие след отсичането й, но и за изкривяването и пукането й именно в сурово състояние, както и лесното й загниване. И поради тази причина, в не много далечното минало, мебелите и паркети от букова дървесина бяха на по-ниска цена, заради смятането си за некачествена. Поради това и рядко се срещаха крайни продукти от бук.

Днес обаче има въведени нови дейности, които имат за цел да премахнат или минимизират тези свойства на бука. Такава дейност е попарването. Това я направи една от най-ценните дървесини и благодарение на това, вече намира широко приложение във всяка област, в която се изработват дървени мебели и паркети. Попарената букова дървесина придобива много хубав светло червен цвят, не се пука, свива и измята, лесно се боядисва, байцва и полира. А за нас като крайни потребители остава възможността да се порадваме на качествена стока с дълъг живот.