Потребителските кредити - Статии.com

Какво представляват потребителските кредити?

Какво представляват потребителските кредити?

Под термина потребителски кредити се обединяват всички онези кредити, които се отпускат на физически лица за собствено потребление, с цел придобиване на определена покупка, стока, електроника и др. За да се отпусне даден потребителски кредит от банка или пък друга кредитна институция, клиента трябва да отговаря на няколко условия. Различните банки по принцип предлагат и различни потребителски кредити. Но това, което ги обединява всички под един знаменател, ние можем да обобщим в няколко много важни точки, които следва да се вземат предвид още в момента, в който сте решили да се обърнете към този вид осигуряване на средства.

За да вземете кредит трябва да:

  • работите на безсрочен трудов договор;
  • имате поне 6 месеца трудов стаж на настоящата месторабота;
  • чистият Ви месечен доход не е по-малък от сумата на месечната вноска по кредита плюс 160 лева

Освен това всички потребителски кредити си имат определен лимит, като сума над него не може да бъде отпускана. В масовия случай това са суми до 20 000 лева. Над тази сума се счита, че вече трябва да се обърнете към друг вид кредит, предлаган от банката.

Изчислява се и годишен лихвен процент, който не бива да надвишава определена сума в месечните вноски на погасяване на кредита.

Много банки, за да подпомогнат и облекчат своите клиенти предлагат редица преференции при тегленето на потребителски кредити. Това в общия случай включва лихвеният процент по кредитите, като много банки го намаляват.

Все още при някои банки и потребителските кредити не се изискват привличането на поръчител, но много кредитни институции изискват за суми над 10 000 лева да се намери един или двама поръчителя, които да поемат задълженията по кредита при евентуално затруднение на кредитополучателя.

Изискват се и определени документи, които трябва да се предоставят пред банката.

  • Искане за кредит по образец на Банката – предоставя се на клиента от Банката;
  • Копие от трудов договор или съответното трудово правоотношение със същите характеристики;
  • Декларация от работодателя по образец на Банката;
  • Копие на лична карта.

За Вашият поръчител:

  • Справка за поръчителя – по образец на Банката;
  • Копие на лична карта.

За обработка на документите и проучването на кредитоискателя и неговите поръчители, ще се изисква някаква сума, като вид такса. Това обикновено са еднократни такси за обработка и разглеждане на документи и според размера на кредита, процентно съотношение от кредита.