Ремонт на покриви - Статии.com

Ремонт на покриви – Статии.com

Една от големите грешки след ремонт на покрив е да не се прави периодичен оглед за течове и проблеми. Такива проблеми могат да бъдат – преместена керемида, недобре намазани капаци с вар, повдигната ламаринена обшивка на комина, отлепена хидроизолация и така нататък.  Дори на пръв поглед един малък дефект при ремонта на покрива, може след силен дъжд, отново да доведе до теч. За целта, при ремонт на покриви, трябва да ангажирате специалист, който ще знае какво точно да инспектира. Ако решите, че можете и сами да проверите покрива е добре да знаете какво точно да огледате и къде може да има проблем.

  • При керемиден покрив е добре всички керемиди да са подредени правилно, да няма изкривена керемида, фуга между тях или някоя счупена.
  • При металните покриви най-честия проблем е при деформирането на отделните пласти ламарина, при свиване и разтягане в следствие на разликата на температурата, това движението води до отлепяне и късане на изолационния материал между ламарината. Също така, когато става въпрос за ламарина огледайте и улуците, казанчетата и другите начини на отвеждане на водата. Прегледайте ги за замърсяване от листа и запушване. Огледайте се и за ръжда по ламарината, ако има ръжда  означава, че там задържа вода и след време това ще е нов проблем. Там където има, материалът трябва да се смени или възстанови. Проверете и краищата, там където е наставката, защото има вероятност да се откачи при силен вятър. Ако е затегната с болтове, проверете ги дали  са затегнати добре.
  • При покрив с хидроизолационен материал – първо проверявайте наставките, някъде може да се е отлепила изолацията и да се скъса. Второ проверете за балони, там където има надути места, трябва да се срежат, да се изсушат и да се залепят отново с газопламъчна  горелка. Трето вижте дали задържа вода на някой  места, след време изолацията ще се отлепи и ще потече. И последно проверете към  воронките дали са запушени и изолирани добре.