Какво счетоводно обслужване да изберем? – Статии.com

Счетоводно обслужване - Статии.com

Един от основните проблеми, който предстои да бъдат решени при основаване на фирма и непосредствено след нейната регистрация, е въпросът със счетоводството.

Дали да потърсим счетоводител, който да работи за фирмата или да се доверим на някоя от множеството кантори, които предлагат счетоводни услуги.

Ако фирмата е малка и приходите й не са гарантирани, наемането на счетоводител не е съвсем оправдано и ще ни струва доста повече.

Един добър счетоводител изисква средства, а този, който би се съгласил да работи за малко в повечето случай е рисково решение по отношение на компетентност и проблеми последвали от нея.

  • Счетоводството на фирмата е изключително отговорен елемент от всеки бизнес и трябва сериозно да се погледне на избора. Като начало винаги е по-добре когато фирмата е нова и малка, да се прибегне до услугите на счетоводна къща, която разполага с компетентни счетоводители и е в състояние да поеме цялостно счетоводството на фирмата. Така се избягват грешки, неспазване на срокове и санкции, свързани с тях, а това е важно за една фирма, която тепърва иска да се впише в своята пазарна ниша и да стене конкурентноспособна.
  • Спирайки се на абонаментно счетоводно обслужване от счетоводна фирма, всъщност всеки собственик или управител на фирма до голяма степен улеснява своята работа, защото тези счетоводни кантори винаги разполагат с голям екип от компетентни счетоводители, които имат възможност постоянно да следят всички законови промени и наредби и така подпомагат неговата работа. Те обикновено поемат ангажимента за обработване на болнични, отпуски, осигуровки, пенсиониране.
  • В същото време са независими и изпълняват професионално своите задължения, защитавайки професионализма на кантората като цяло. Не се налага и да се осигурява работно място за тях, защото те вече имат такова, а съвременните комуникации дават възможност за непрекъсната и непосредствена връзка на управителя с тях. Не се налага и купуването на счетоводен софтуер, защото всяка счетоводна фирма разполага с такъв. От вас се изисква само да изберете програма за издаване на електронни фактури като Fakturi.com. Със системата лесно се издават докумети – проформа, фактура, дебитно, кредитно известие – които по-късно ще изпращате на своя счетоводител.

Услугите на счетоводни фирми не са скъпи и за един бизнес, който току-що стартира или за малките и средни по големина фирми, този вариант на решаване проблема с фирменото счетоводство е най-рентабилен. Едва след разширяване на дейността на една фирма и едно интензивно нейно развитие, свързано с отваряне на отдели и назначаване на голям брой служители, би могло да се помисли за собствен счетоводител или дори счетоводен отдел, вместо да се заплаща на счетоводна фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *