Спално бельо през вековете

Спално бельо през вековете от Статии.com

Нека започнем от древността. Древността разглеждана от признавания за люлката на днешните цивилизации – Гръко-Римския свят. Може би много от вас знаят, че в тези цивилизации общественото разделение било особено силно изразено. Съществували са на най-ниското ниво – роби, малко над тях са били свободните римляни и гърци, по-високо са стояли крупни земевладелци и богати раждани на Рим и Елада, а най-високо са били оценяване хората с някаква държавна длъжност. От тази гледна точка, логично е да се твърди, че хората са спали на доста различно спално бельо. Робите, впрочем тогава са били принизявани до работния добитък, от което следва факта, че те спали редом с животните, т.е. спалното им бельо, ако са имали късмет се изразявало в куп сено или слама.

Свободните римляни и гърци, са били с малко по-лека съдба от робите, но далеч не са спали на сатенени и памучени спални комплекти. Те са били късметлии ако се намерила една конопена завивка, с която да се покриват през студените вечери.

По-заможните гърци и римляни, обаче са си позволявали малко по-лускозно спално бельо. Спали са на чаршафи от различни финни материи, като, памук.

Европа. В тези времена робството се замена с крепостничеството. Крепостните селяни са работили от сутрин до вечер, за да удовлетворят исканията на своя феотдал. Социалното разделение също бива особено силно изразено. Тогава се говерело за хора със „синия“ кръв и обикновени селяни. От тази гледна точка разделение и в използваното спално бельо, също се наблюдавало. Леглата на крепостните селяни наподобявали голям чувал пълен със слама или сено. Завивката, която често се използвала била твърда и конопена. Любопитен факт е, че тогавашните легла са били конструирани така, че да се споделят с други хора. Това било така, защото често послон са нямали много хора, а било прието да се споделя леглото дори и с непознат човек. 

Леглата на аристрокрацията от друга страна, били пълни често с пух или мека вълна. При тях се наблюдавали и други елементи от спалното бельо, като: чаршафи, завивки, възглавници и т.н. 

С времето спалното бельо, чаршафите, одеалата и олекотените завивки се променят и осъвършенстват, стигайки най-високата си точка на съвършенство през 19-ти век. В един наръчник за поддържане на домакинството от Викторианската ера сочи, че калъфките на възглавниците трябва да се сменяват ежедневно, матраците да се обръщат всяка сутрин, а чаршафите да се сменят на всеки 3 дни. Т.е. в тези времена вече говорим за хигиена на спалното бельо. 

С времето спалното бельо става все по-достъпно за всички хора. На spalno-belyo.com , ще намерите такова спално бельо, че да можете да се почуствате като виден римски гражданин от древния свят, или пък като аристрократ от средновековието. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *