Спално бельо през вековете от Статии.com

Спално бельо през вековете

Нека започнем от древността. Древността разглеждана от признавания за люлката на днешните цивилизации – Гръко-Римския свят. Може би много от вас знаят, че в тези цивилизации общественото разделение било особено силно изразено. Съществували са на най-ниското ниво – роби, малко над тях са били свободните римляни и гърци, по-високо са стояли крупни земевладелци и богати раждани на Рим и Елада, а най-високо са били оценяване хората с някаква държавна длъжност. От тази гледна точка, логично е да се твърди, че хората са спали на доста различно спално бельо. Робите, впрочем тогава са били принизявани до работния добитък, от което следва факта, че те спали редом с животните, т.е. спалното им бельо, ако са имали късмет се изразявало в куп сено или слама.

Свободните римляни и гърци, са били с малко по-лека съдба от робите, но далеч не са спали на сатенени и памучени спални комплекти. Те са били късметлии ако се намерила една конопена завивка, с която да се покриват през студените вечери.

По-заможните гърци и римляни, обаче са си позволявали малко по-лускозно спално бельо. Спали са на чаршафи от различни финни материи, като, памук.

Европа. В тези времена робството се замена с крепостничеството. Крепостните селяни са работили от сутрин до вечер, за да удовлетворят исканията на своя феотдал. Социалното разделение също бива особено силно изразено. Тогава се говерело за хора със „синия“ кръв и обикновени селяни. От тази гледна точка разделение и в използваното спално бельо, също се наблюдавало. Леглата на крепостните селяни наподобявали голям чувал пълен със слама или сено. Завивката, която често се използвала била твърда и конопена. Любопитен факт е, че тогавашните легла са били конструирани така, че да се споделят с други хора. Това било така, защото често послон са нямали много хора, а било прието да се споделя леглото дори и с непознат човек.

Леглата на аристрокрацията от друга страна, били пълни често с пух или мека вълна. При тях се наблюдавали и други елементи от спалното бельо, като: чаршафи, завивки, възглавници и т.н.

С времето спалното бельо, чаршафите, одеалата и олекотените завивки се променят и осъвършенстват, стигайки най-високата си точка на съвършенство през 19-ти век. В един наръчник за поддържане на домакинството от Викторианската ера сочи, че калъфките на възглавниците трябва да се сменяват ежедневно, матраците да се обръщат всяка сутрин, а чаршафите да се сменят на всеки 3 дни. Т.е. в тези времена вече говорим за хигиена на спалното бельо.

С времето спалното бельо става все по-достъпно за всички хора. На spalno-belyo.com , ще намерите такова спално бельо, че да можете да се почуствате като виден римски гражданин от древния свят, или пък като аристрократ от средновековието.