Таурин

За какво се използва таурин и с какво може да ни е полезен

Тауринът е условно есенциална аминокиселина, която може да бъде открита на различни места в човешкия организъм, като например сърцето, мускулите, очите и мозъка. Макар и основно да се съдържа в храни, богати на протеини, смята се че той не е от протеиногенните аминокиселини, т. е. не участва в изграждането на белтъчините. За пръв път е изолиран от жлъчката на вол.

Къде може да открием таурин

Таурин се съдържа в много храни, предимно с животински произход. Може да бъде открит в минимални количества и в някои растителни източници, но за вегетарианците и веганите е характерно, че приемат с 10 пъти по-малко таурин чрез хранителния си режим. Добрата новина е, че тялото ни произвежда самостоятелно малки количества от аминокиселината и дефицитът е много рядко срещан.

Основните източници на таурин са различните видове меса, риба и млечни продукти. Богати на компонента са скалопините, риба тон, тилапията, сладководните риби, октопод, пуешко, пилешко, водораслите и говеждото месо.

Тауринът е широко разпространен като хранителна съставка и се използва най-вече при направата на енергийни питиета. Хранителните добавки с таурин най-често съдържат негова синтетична форма, което означава, че той не е бил добит от натурален източник.

Какви са функциите на таурина в човешкия организъм

Ако досега не сте се интересували от съставката, най-вероятно я свързвате основно с функцията ѝ да подсили енергичността и тонуса на тялото. Това определено е най-известният ѝ ефект, благодарение на който аминокиселината придоби такава разпознаваемост и популярност.

Освен че снабдява тялото с прилив на енергия тауринът действа в още няколко направления, поради което водещи фитнес магазини като Workout.bg предлагат богатство от продукти, съдържащи таурин.

Аминокиселината има важната роля да допринесе за нормалното хидратиране на организма чрез поддържане на нивата на хидратация в него. Освен това той се грижи за поддържане на баланса на електролитите в клетките. Има значима роля за нормалното храносмилане и преработване на хранителните вещества, тъй като допринася за изграждането на жлъчните соли.

Има функцията да регулира нивата на някои минерали като например калция. Освен това подпомага централната нервна система и зрението и допринася за поддържане на имунитета и антиоксидантните функции на организма.

Като спортна хранителна добавка се използва за повишаване на кислородните нива в тялото, което подпомага производителността по време на тренировка. Освен това удължава времето до достигане на физически отказ и преумора, може да намали мускулните крампи и да подобри регенерацията на мускулатурата. Може да доведе и до подобряване на силата.

Ако всичко това представлява интерес за вас, може да потърсите качествена хранителна добавка с таурин на Workout.bg

Вашият коментар