3 основни грешки в CV -то за работа - Статии.com

3 основни грешки в CV -то за работа

3 основни грешки в CV -то за работа

Curriculum vitaeтози латински израз навлезе в българският език, но не по този начин, а като скромната абревиатура „CV“, която се оказва, че голяма част от кандидатите за постъпване на работа изобщо не разбират. Често се случва да не се замислят, когато използват този израз, казвайки, но по-лошото е, че го изписват като „сиви“, което определено няма нищо общо с curriculum vitae. Вероятно вина имат и работодателите, както и HR агенциите, които по инерция казват на работниците „Изпратете си CV-то“, „Имате ли CV?“, „Напишете CV за работата“ и подобни изрази, които средностатистическият безработен изобщо не може да разбере. Ами „новото“ – автобиография европейски формат. Нали сме европейци? Е, хубавото е, че  все пак обикновения човечец прави асоциация, че това е „Автобиографията“. Автобиографията, която се очаква да му „донесе“ така търсената и желана работа. Работа, която в последните години ни отреди названието „Работещите бедни“. Автобиографията, която е толкова желана от работодателите. Е, в социалните мрежи видяхме, че за някои хора това е „Авто география“ или нещо подобно беше. Биография – география, все тая. Да искаш CV на хора, които искат да работят чистачи (хигиенисти) и други съвсем, съвсем нискоквалифицирани длъжности е като идиотията да се иска мотивационно писмо, когато някой кандидатства за продавач на сергия. Просто трябва да се приеме, че това е съкровенната му мечта – каква по-голяма мотивация? Разбира се, че иска да работи тази работа, защото явно друго не умее и/или никъде не го взимат на по-хубава работа. Какво мотивационно писмо, каква ти автобиография. Достатъчно просто да се напише една молба с няколко изречения за човека, който кандидатства.

Ето и трите грешки:

  1. Да пишеш нещо, което не разбираш – как да напишеш CV, когато си нямаш идея какво е това?
  2. Да пишеш неграмотно и да натиснеш бутона „Кандидатстване“ в някой сайт за работа с пълно удовлетворение от направената стъпка.
  3. Да ползваш готова бланка за попълване на автобиография без да изтриеш излишните полета. Масова грешка, но реално като се има предвид, че дори не е нормално да се иска CV от най-нискоквалифицираните хора, то вероятно на никой не му пука и прави впечатление.

Грешките вероятно могат да бъдат доста повече от изброените три. Истината е, че CV-то върши работа за хора, които имат какво да напишат в него и най-вече да го дадат на някой, който заслужава да прочете какво имат „зад гърба си“.