Ипотечните кредити - Статии.com

Подвеждат ли, ни рекламите за ипотечните кредити?

Ако кредиторите работят със свои финансови средства, клиентите ще плащат лихвени ставки между 1.5% и 2.5% по ипотечните кредити, като печалбата за тях ще бъде същата. Мислите, че това е невъзможно, напротив това всеки финансист го знае, но го премълчава. Във всеки един справочник по кредитиране са прилежно изброени начините, по които един кредитор може да работи и да има полза при лихвена ставка между 1.5% и 2.5%. Освен това финансовата институция може да е на печалба даже, когато лихвената ставка по този вид кредити е по-нисък от лихвената ставка по влоговете. Тук важният фактор е финансовата институция да оперира със собствени оборотни средства от нейните акционери. С две думи вместо кредитора да покачва собствения си капитал, чрез изгодни продажби на нови емисии на цени книжа и да усвоява по този начин средства от физическите лица и фирми, то той закупува финансови средства и така утежнява бюджета на заемоползвателя.

  • Някои ще запитат това може ли, да се осъществи в реалност? Да, може! Щом в цял свят този метод се практикува, защо у нас не се прави? Лихвите по ипотечните кредити в цял свят се движат от 1.3% до 2.9% и са напълно реални и действащи. Даже у нас съществуват кредити с 4% годишна лихва.
  • Друг въпрос, който вълнува заемополучателите е, възможно ли, е контрактът за ипотека да се назове договор? Истината е, не – кратко точно и ясно. Реалността е, че вие парафирате да изпълнявате задължително всяка промяна от страна на кредитора, без дори да ви информира. Когато сте в офиса на кредитора вие не договаряте нищо, защото сте длъжен да се съгласите с вашите бъдещи задължения. В контракта пише какво иска кредитора, а вие нямате възможност да промените нищо. Ако не сте доволен от нещо единственото право, което имате е да се откажете от ипотечния кредит от agbfinance.com. Полагайки вашият параф върху контракта, вие не се договаряте с кредитора, а се задължавате. Това са едни нечестни сделки, които все още се търпят от потребителите в България. Погледнато дори от страна на вложител ние сме на загуба. Ако финансовата институция фалира, тя не е длъжна да ви върне вашите пари, които сте оставили на съхранение при нея. Правилно прочетохте – не, не е длъжна, а само до определен размер. Ако вие обаче сте неплатежоспособни сте длъжни да върнете парите на финансовата институция по заема, че даже и много повече, от колкото сте дължали, преди да попаднете в неплатежоспособност. На практика финансовата институция може да обяви фалит и да не изплати нищо на своите клиенти. Но, вие не можете да обявите фалит и да спрете да дължите пари ако сте заемополучател. Дори и ако починете вие пак си оставате длъжник и вашите наследници ще плащат вашите задължения.

Е, това ако е сделка, а не измама здраве му кажете.

Преди получаването на ипотечен кредит за купуване на нов дом, не се подмамвайте колко ниски са лихвените ставки. Не се увличайте и знайте, че вие ще връщате този заем и никой друг. Рекламните продукти на кредитните компании предимно обръщат внимание на лихвите, като изобщо не споменават нищо за такси, комисионни и други важни фактори по заема. Естествено, че големината на лихвения процент има значение, но и таксите и комисионните също са основно перо при ипотечния кредит. Важни са също месечните вноски, има или няма гратисен период, кога започва да се връща главницата и други.