Избор на дограма - Статии.com

Избор на дограма за дома, магазина или офиса

Изборът на дограма зависи от мястото,

където ще бъде поставена. За жилището е подходяща PVC дограма, а за остъкляване на тераси – алуминиева. Стъклените врати и витрини са подходящи за магазини и някои други обществени сгради.

Видове профили:

Дървени профили – те имат доста предимства. Тези профили са с много добра шумо- и топлоизолция и придават много уют. Освен това не предизвикват конденз. Дървесината, която се използва е бук, дъб, ясен, махагон и др.

Един от недостатъците на дървения профил е промяната на структурата – деформация, провисване, отместване при неправилна подготовка на съставките на самата дограма. Освен това той не е влагоустойчив, а повърхността му е трудна за поддържане. С тези неща всеки трябва да е наясно, за да знае за къде ще ползва този вид дограма. За да удължите живота й, трябва да я освежавате периодично с лак или боя.

PVC  профили – те са устойчиви на климатичните условия, не образуват конденз и много лесно се поддържат.

Алуминиеви профили – също са изключително лесни за поддържане, богат избор от цветова гама, както и имитация на дърво. Тези профили придават елегантен и модерен вид на всяка сграда. Недостатъкът им е, че имат висока топлопроводимост, което може да доведе до поява на конденз и мухъл.

За да си осигурите добра защита на дома, може да изберете стабилно укрепена профилна система със специален противовзломен обков.

Остъкляване:

  • Изборът на стъкло зависи най вече от вида и изложението на помещението. Ако неговото изложение е в близост до шумно място, най-добре е да се използват закалени стъкла или трилекс. Първите са устойчиви на оъгване, а вторите не се разпадат при счупване.
  • Днес двойното остъкляване е усъвършенствано в стъклопакет, който освен, че е добър звуко- и топлоизолатор, защитава и от слънчева радиация. Стъклопакетът се състои от две или три стъкла. За да имат добро качество, те не трябва да се потят от вътрешната страна.
  • Зелените стъкла осигуряват най- голям приток на светлина, а кафявите, сивите и светлоотразителните защитават от светлината. Високоемисиините стъкла имат специално покритие и са енергоикономични.

Врати:

  • Изборът на интериорни врати зависи от вкуса и предпочитанията на клиента. Независимо от плоскостта, върху нея се полагат покривни материали. Всяка една врата задължително трябва да се отваря навътре към помещението към стената, която е най- близо до нея. За баня и други мокри помещения, при условие, че вратата има директен досег с водата,  е най- добре тя да бъде PVC или алуминиева.
  • Вижте повече на: http://govrn.bg/