Метионин

Метионин – какво ще направи за нашето здраве

Метионинът е есенциална аминокиселина, което означава, че човешкото тяло се нуждае от нея, но не може да си я произведе само. За да си набави нужното количество, човек трябва да я получи от външен източник.

Имайки предвид колко важни са аминокиселините за нашето оцеляване и знаейки, че това са градивните елементи, които телата ни използват за производството на протеини, съществуването ни би било немислимо без тях.

От къде да си набавим нужното количество метионин

Подобно на почти всички други аминокиселини, метионинът се съдържа в най-голямо количество и с най-високо качество в месото, особено в телешкото и птичето месо.

Други важни и ценни източници на аминокиселината са рибата и млечните продукти. Големи количества метионин се съдържа и във варените яйца, а ако сте вегани, тогава трябва да наблегнете на боба и някои видове семена и ядки.

Кога можем да помислим за добавки

Метионинът е считан за безопасен, когато се приема през устата и то само в количества, които обикновено се срещат в храните. Тъй като тази аминокиселина е по-специфична, желателно е да не решавате самоволно да я приемате по свое усмотрение.

Ако е нужно да се приема метионин, важно е това да стане под наблюдението на медицински специалист и по негов съвет. При някои хора метионинът може да причини главоболие, киселини, гадене, диария, замаяност или сънливост.

Ако се установи, че не консумирате достатъчно количество от тази аминокиселина, вашият лекар можете да ви препоръча да я включите в режима си (много качествени добавки на добра цена можете да откриете на  Workout.bg).

Защо помага на любителите на фитнеса

Известна полза от аминокиселината метионин е, че помага за натрупването на мускулна маса. Това става индиректно, тъй като аминокиселината помага и играе ключова роля за синтеза на други няколко аминокиселини в човешкото тяло.

Интересно е да се отбележи, че са провеждани някои лабораторни изследвания с гризачи, при които е установено, че тези, които са получавали допълнително метионин са имали по-голяма продължителност на живота.

Това би могло да се обясни по различни начини, но един от тях е, че аминокиселината има много силно действие на мощен антиоксидант, с което предпазва от редица опасни болести.