Остров Крит - Статии.com

Остров Крит

Остров Крит е един от тринадесетте области или така наречените административни области на Република Гърция. Той е именно петият остров по големина  в Средиземно море и също така е  разположен в най-южния край на самата Гърция. Именно населението му е повече от 600 000 души.

Сам по себе си този район е подразделен на четири по-малки области които се наричат, сами по себе си, номи. Ако ги посочим от Запад на Изток те биха били Ханя, Ретимно ,Ираклион и Ласити. Самата столица е и самият най-голям Ираклион. Важни дръги градове са Крит, Вамоц, Агиос, Ретимно, Перама, Николаос и Йерапетра. Само по себе си месторазположението на Крит притежава много важно значение.

  • Крит разполага с многобройни многообразни и исторически и географски забележителности. Именно поради тази причина остросвът се води за много известна туристическа дестинация, привличаща безброй туристи. Именно изобилието от забележителности  в комбинация с достъпа до красивата природа, привличат туристите.
  • Крит е един от островите, на които от средата на третото хилядолетие преди христа са се развивали една от най-древните цивилизации – минойската.Точно те в продължение на дванадесет века точно минойците са тези, които са издигнали невроятни за времето си крепостни градове. Извесните, дори едни от най- известните ни днес дворци са центрове Кнос, Фест, Закрос и Малия.

Тази цивилизация е продължила  да съществува до избухването на вулкана на остров Санторини.Това се е случило окол 1450 година преди христа.

Бронзовата ера съвпада именно с началото на минойската епоха. Различни и многобройни са теорийте за произхода на минийците. Една от тях е именно пристигането им на остров Крит от Мала Азия. Това се е случило приблизително 2600 години преди христа.

Остров Крит е събрал в себе си разнообразна автентичност в исторически план. Именно поради тази причина и много други, той се нарежда сред един от най- популярните.

Растителността на Крит е съставена предимно от твърдо листни вечно зелени гори и храсти. С най-голямо значение са кожарската, хранителната и сапунената промишленост.