Сервиз за компютри - Статии.com

Не бързайте да тръгвате към сервиз за компютри!

Напоследък машината ви почва да „издава багажа” и ви подлага на адски мъки – в главата ви се оформя мисълта да я пратите в сервиз за компютри.

  • Бавна е, забива, рестартира се внезапно. Ужас! Смятате, че трябва да се предприеме нещо. Вярно е, на прав път сте, но не бързайте, а проверете дали сами не можете да се справите с проблема.
  • Ще ви дадем няколко насоки какво да изследвате преди да вдигнете окончателно ръце и да се предадете. Ето как да си направите една домашна софтуерна профилактика.

Като за начало изчистете ненужните файлове. Съществуват програми, които може да изтеглите от интернет, но и Windows-а може да свърши същото, ако не ви се рови.

В зависимост от версията на операционната си система се насочвате към My Computer, избирате дяла, на който е инсталиран Windows и с десен бутон на мишката отваряте менюто и от там отивате на Properties, General. След което ще трябва да изберете Disc clean up. Почистването е в ход. По този начин вие се освобождавате от ненужните файлове, които може би задръстват компютъра ви и той дава знак за помощ.

Следващата стъпка е да сканирате хард диска за грешки. Пътят е: My Computer, дяла, който първо ще подложите на процедурата, десен бутон на мишката върху него, Properties, Tools, Check Now. След като сте сканирали една част от диска, е добре да сторите същото и с останалите.

Всички тези насоки не са никак сложни, за да ги извършите и сами. Така или иначе, в сервиз компютри ще тестват машината първо по тези критерий, а после ще пристъпят към по-задълбочено търсене на евентуална повреда.

Ако все още не сте доволни от състоянието на компютъра си, може да преминете и към дефрагментиране на диска.

То се прави от My Computer, десен бутон на избрания дял, Properties, Tools, Defragment Now. Отново е желателно всички дялове на компютъра да бъдат дефрагментирани. В зависимост от големината на всеки един от тях, то ще ви отнеме по-малко или повече време.

Изчистването на регистрите е още нещо, с което бихте били от полза за вашия компютър. За целта вече ще ви е нужна специална програма, но не се плашете. Изтеглете си. Повечето такива софтуерни помощници са с лесен и приятелски настроен интерфейс.

И накрая, ако сте пропуснали, пуснете си антивирусната! Убедете се, че тя е скоро обновена и успешно лови „нарушители” и проверете дали някой „зъл гений” не съсипва тайно и подмолно машината ви.

Всичко това може да ви спаси, но ако все пак не помага, окончателно е – насочете се към сервиз за компютри.