Устройството на картинга - Статии.com

Устройството на картинга – Статии.com

Устройството на картинга

Картингът е малък открит автомобил, който намира все повече последователи в чужбина и у нас. Това е един от най-безопасните спортове, а в същото време предлага висока доза адреналин.

Устройството на картинга е изключително просто. Неговите основни съставни части  са рама, двигател, седалка на пилота и волан. Той тежи не повече от 70-80 кг, изключително лек и ергономичен.

  • На височина достига не повече от 50 см. Рамата на картинга и изработена от стомана, което я прави изключително издържлива. Двигателят на картинг непрекъснато се усъвършенства през годините.
  • Той напомня тези на големите автомобили, но е събразен с по-ниската скорост която развива картинга. Седалката на пилота на картинга е изключително ергономична, като се има предвид малките размери на автомобила. Волана на картинга  е изработен от пластмаса ,облечена с специална кожа, така че да се получава добро сцепление с ръкавиците на шофьора.
  • Към устройството на картинга  не трябва да пропускаме и спирачките. Те са в непосредствана близост до главния педал, вдясно от него. Последните модели картинги имат и електронно табло за управление, в случай че механичните уреди откажат. Всичко е вкарано в компютър и не е далеч времето, когато той няма да има нужда дори от волан, а всички ще се направлява от техниката.

Важна част от устройството на картинга са и фаровете. Те са разположени долу ниско в двата края  отпред и отзад на картинга. Изработени са от плексиглас или стъкло и са съобразени с размерите на автомобила. Не на последно място трябва да споменем и клаксона на картинга, който е разположен вдясно от волана. Устройството на картинга непрекъснато се усъвършенства с напредването на науката и техниката и не е далеч времето, когато всички негови уреди ще бъдат произвеждани от най-нови материали.

Учените непрекъснато работят в насока за подобряване устройството на картинга.